Opublikowany przez: Monika C. 2019-06-05 16:38:55
Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić kompot z czereśni @pixabay
Czy ktoś z Was pamięta jeszcze kompot, który pojawiał się zawsze po obiedzie? Gotowany był z dojrzałych sezonowych owoców. Latem wprost z garnka, czasem nawet nie zdążył się dobrze schłodzić, a zimą ze słoików. Jakiś czas temu domowe kompoty zastąpiły soki w kartonach. Są łatwo dostępne, w różnych smakach, często skomponowane z kilku owoców, zawsze pod ręką. Jednak od kiedy zaczęliśmy zwracać uwagę na skład i sposób przechowywania gotowych produktów, coraz chętniej wracamy do domowych przetworów. W końcu ugotowanie kompotu z sezonowych owoców jest dziecinnie łatwe i każdy sobie z tym poradzi. A skoro zaczyna się sezon na czereśnie, przypominamy dwa łatwe przepisy na kompot z czereśni.
Składniki:
1 kg czereśni
Pól szklanki cukru (lub naturalnego słodzika)
Sok z połowy cytryny (jeśli lubisz)
Umyj dokładnie, a następnie wydryluj wszystkie czereśnie i usuń ogonki
Przełóż czereśnie do garnka, zalej je wodą i gotuj przez ok 30 minut
Posłódź do smaku – nie wsypuj od razu całego słodziła – zacznij od połowy porcji i próbuj - czereśnie są słodkimi owocami, nie potrzebują więc dużo cukru
Jeśli lubisz smak bardziej wyrazisty, dodaj do kompotu sok z połowy cytryny
Gotowy kompot można pic od razu po schłodzeniu lub przelać razem z owocami do słoików i poddać go pasteryzacji.
W tym przepisie proponujemy dodać kilka goździków i świeżą miętę – kompot będzie bardziej aromatyczny.
Doprowadź do wrzenia wodę z cukrem
Umyte i bez ogonków czereśnie bardzo ostrożnie dodaj do gotującego się syropu
zmniejsz ogień i gotuj kilka minut aż poczujesz aromat goździków
Przelej kompot do dzbanka i schłodź.
Dodaj miętę – może być cała gałązka z listkami
Smacznego!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2019.06.10 05:32
U mnie ostatnio z rabarbaru. Wyrósł mega wielki w ogrodzie. Dodałam jabłko. A z czereśni też spróbuję.. domowe zawsze zdrowe.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.